• Mehiläistarhat kartalla - mehilaisrekisteri.fi

  Avoin sekä maksuton rekisteri ja -karttapalvelu, joka kokoaa mehiläispesät ja -tarhat yhteen paikkaan

 • Olethan jo ilmoittanut mehiläispesäsi?

  Jos et, tee se nyt! Se on helppoa ja nopeaa, eikä vaadi kirjautumista

  Lue lisää
 • Muista päivittää mehiläistarhatietosi!

  Päivittäminen on nopeaa ja helppoa! Saat lisäksi kahdesti vuodessa muistutussähköpostin

  Lue lisää

Moni ilmoitus jää turhaan tekemättä ilkivallan pelosta
27.05.2020 16:25

Moni mehiläistarhaaja ei halua ilmoittaa pesiään/tarhojaan mehilaisrekisteri.fi -palveluun ja monista kerrotuista syistä useiten kuultu on pelko mahdollisesta ilkivallasta. mehilaisrekisteri.fi -palvelun kehittäjä ja ylläpitäjä Ilkka Veiström on luvannut kaikissa yhteyksissä, että vaikka riski tottakai tihutöille on aina olemassa, ei mehilaisrekisteri.fi -palvelu sitä lisää. Tehdyt turvatoimenpiteet ovat riittävät.

Palvelun karttaa ei saa tarkennettua niin, että tarhapaikka olisi kartan perusteella löydettävissä, vaan tarhapaikkaa etsivälle jäisi valtava alue haravoitavaksi. Kuvassa on esimerkkinä Veiströmin omat Siitaman kylässä (Orivesi) sijaitsevat pesäpaikat. Todellisuudessa tarhojen välillä on kilometrien etäisyys, eikä niitä varmasti pysty mehilaisrekisteri.fi -palvelun kartan perusteella sijoittamaan millekään pelto- tai piha-alueelle.

Aikaisemmin vuosia käytössä ollut toinen julkinen tarhapaikkakartta on ollut niin tarkka, että siitä on voinut metrin tarkkuudellakin löytää pesät. Tämäkään palvelu ei tiedettävästi ole lisännyt mehiläistarhojen kohtaamaa ilkivaltaa.

Summa summarum ilmoittamista pohtiva tarhaaja: Ilmoita pesäsi ja tarhasi mehilaisrekisteri.fi -palveluun. Mahdollisimman kattava yleisesti tarjolla oleva palvelu on omiaan auttamaan jokaista tarhaajaa ja mehiläistarhausta suunnittevaa (pesien sijoittaminen, valittu mehiläisrotu).

Avoimeen mehilaisrekisteri.fi -palveluun ilmoitettu jo yli 800 suomalaista mehiläistarhaa
27.05.2020 15:13

Suomalaiset mehiläistarhat kokoavasta avoimesta mehilaisrekisteri.fi -palvelusta löytyy jo miltei 850 mehiläistarhan paikkamerkintä. Ilmoittamiskohteena olevia yksittäisiä mehiläispesiä on moninkertainen määrä.

On kyseessä sitten harrastustoiminta tai ammattimainen hunajantuotanto mehiläistarhaajan on tärkeää tietää, mitä mehiläisrotuja suunnitellulla tarhausalueella löytyy jo ennalta. Tavoitteena on muun muassa välttää eri rotujen risteytymisen aiheuttamat haasteet mehiläistentarhauksessa. Mehiläistarhojen sijaintipalvelu toimii tietokanavana myös viljelijöiden ja mehiläistarhaajien välillä. Tarhapaikkatiedon lisäksi palveluun tarhapaikkansa ilmoittavat antavat tiedon mehiläistaloudelle merkityksellisten ensikotelomätä (EKM) -taudin sekä jopa kokonaisia mehiläisyhdyskuntia tappavan varroapunkin esiintymisestä.

Mikä on mehilaisrekisteri.fi?
mehilaisrekisteri.fi on avoin sekä maksuton rekisteri- ja karttapalvelu, joka kokoaa mehiläispesät ja -tarhat yhteen paikkaan. Palvelussa voi tarkastella olemassa olevia pesiä ja tarhoja yleisellä tasolla tai rajata näkymää mehiläisrotujen perusteella. Mahdollisuus näyttää kartalla mehiläisten lentoalueet auttaa uusien pesä- ja tarhapaikkojen valinnassa. Riittävän suuren lentoetäisyyden huomioimalla voi tehokkaasti estää eri mehiläisrotujen risteytymisen ja toisaalta mahdollistaa uusien kuningataremojen onnistuneet häälennot. mehilaisrekisteri.fi -palvelusta löytyy lisäksi tietoa muun muassa luomutarhoista sekä mehiläistalouden kannalta merkittävien mehiläistautien esiintyvyydestä. mehilaisrekisteri.fi -palvelu julkistettiin huhtikuussa 2019.

Esitäytetyt pitopaikkailmoitukset sekä lista omista tarhapaikoista mehilaisrekisteri.fi -palvelusta
07.05.2019 19:09

mehilaisrekisteri.fi -tarhapaikkailmoituksen tekevän ja jo tehneiden on nyt mahdollista tulostaa esitäytettynä Ruokaviraston (ent. Evira) Ilmoitus toimintapaikasta -ilmoitus (ent. eläintenpitopaikkailmoitus) palvelusta. Ilmoituksessa ja muutenkin mehilaisrekisteri.fi -palvelussa on huomioitu muuttuneet vaatimukset tarhapaikkakoordinaateista, jotka tulee nyt antaa ETRS-TM35FIN-muodossa.

Esitäytetyn lomakkeen voi tulostaa tarhapaikkailmoituksen tekemisen yhteydessä sekä myöhemmin "Päivitä tekemääsi pesä-/tarhailmoitusta" -linkkiä painamalla ja sen jälkeen palaamalla mehilaisrekisteri.fi -palveluun sähköpostiin saapuneesta päivityslinkistä.

Haluatko listan mehilaisrekisteri.fi -palveluun ilmoittamistasi tarhapaikoista niihin annettuine tietoineen?
Se onnistuu yllä mainitusti tarhapaikkailmoituksen tekemisen yhteydessä sekä myöhemmin "Päivitä tekemääsi pesä-/tarhailmoitusta" -linkkiä painamalla ja toimimalla ohjeiden mukaisesti.

mehilaisrekisteri.fi -palvelussa jo yli 450 suomalaista mehiläistarhaa
28.04.2019 20:15

Huhtikuussa 2019 julkaistuun suomalaiset mehiläistarhat kokoavaan mehilaisrekisteri.fi -palveluun on muutamassa viikossa tehty jo yli 450 mehiläistarhailmoitusta Suomessa. Ilmoittamiskohteena olevia yksittäisiä mehiläispesiä on moninkertainen määrä. Palvelua tuottava Beeness Finland uskoo uusia tarhapaikkoja ilmoitettavan kiihtyvään tahtiin. 

On kyseessä sitten harrastustoiminta tai ammattimainen hunajantuotanto mehiläistarhaajan on tärkeää tietää, mitä mehiläisrotuja suunnitellulla tarhausalueella löytyy jo ennalta. Tavoitteena on muun muassa välttää eri rotujen risteytymisen aiheuttamat haasteet mehiläistentarhauksessa. Mehiläistarhojen sijaintipalvelu toimii tietokanavana myös viljelijöiden ja mehiläistarhaajien välillä. Tarhapaikkatiedon lisäksi palveluun tarhapaikkansa ilmoittavat antavat tiedon mehiläistaloudelle merkityksellisten ensikotelomätä (EKM) -taudin sekä jopa kokonaisia mehiläisyhdyskuntia tappavan varroapunkin esiintymisestä.

Mehiläistarhoja on jo ilmoitettuihin verrattuna moninkertainen määrä ja mehilaisrekisteri.fi -palvelun tulee tavoittaa alan kannalta riittävän laaja kattavuus, jotta palvelun antamaa tietoa voidaan pitää merkityksellisenä. mehilaisrekisteri.fi -palvelun tavoitteena on tavoittaa vuoden 2019 aikana vähintään 95 % kotimaisista mehiläistarhoista.

Beeness Finlandin taustalta löytyvän tamperelaisen mehiläisalan toimija Ilkka Veiströmin toteuttama mehilaisrekisteri.fi -palvelu on ensimmäinen laajasti kotimaiset mehiläispesät ja -tarhat kokoava julkinen verkkorekisteri. Kun jo useamman vuoden mehiläistarhausta pohtinut Veiström osallistui työväenopiston mehiläistenhoidon kurssille syksyllä 2018 hän ei tiennyt alasta oikeastaan yhtään mitään. Kurssilla selvisi heti alkuvaiheessa, ettei Suomessa ole julkista rekisteriä suomalaisista mehiläistarhoista, josta mehiläistarhauksesta tai uudesta tarhapaikasta kiinnostunut voisi tarkastaa, millaisia tarhoja ja mehiläisrotuja omalta alueelta jo löytyy. Veiström päätti heti, että sellainen palvelu pitää saada viipymättä. Jo loppuvuodesta 2018 valmistunut mehilaisrekisteri.fi -palvelu julkistettiin 13.4.2019.

Mikä on mehilaisrekisteri.fi?
mehilaisrekisteri.fi on avoin sekä maksuton rekisteri- ja karttapalvelu, joka kokoaa mehiläispesät ja -tarhat yhteen paikkaan. Palvelussa voi tarkastella olemassa olevia pesiä ja tarhoja yleisellä tasolla tai rajata näkymää mehiläisrotujen perusteella. Mahdollisuus näyttää kartalla mehiläisten lentoalueet auttaa uusien pesä- ja tarhapaikkojen valinnassa. Riittävän suuren lentoetäisyyden huomioimalla voi tehokkaasti estää eri mehiläisrotujen risteytymisen ja toisaalta mahdollistaa uusien kuningataremojen onnistuneet häälennot. mehilaisrekisteri.fi -palvelusta löytyy lisäksi tietoa muun muassa luomutarhoista sekä mehiläistalouden kannalta merkittävien mehiläistautien esiintyvyydestä.

Tarhapaikkailmoituksiin nyt myös merkintä luomutuotannosta sekä EKM- ja varroapunkkistatuksesta
28.04.2019 20:08

mehilaisrekisteri.fi -kartalla näkyviin tarhapaikkailmoituksiin on nyt julkaistu uusia ominaisuuksia ja julkisessa kartassa näkyvissä tarhapaikkailmoituksissa näkyy, mikäli kyseessä on luomutuotanto. Toisena tarhapaikkailmoituksen yhteydessä jo tarjolla olleista tietokentistä kartalla näkyy nyt mahdolliset annetut lisätiedot.

mehilaisrekisteri.fi -palvelussa tarhapaikkailmoittamisen yhteydessä ilmoitetaan nyt myös kohteen ensikotelomätä (EKM)- sekä varroapunkkistatus. Eli "kyllä"-valinnalla tarhaaja ilmoittaa, mikäli kohteessa on todettu EKM-tartunta tai varroaa. mehilaisrekisteri.fi -tarhapaikkakarttaan julkaistaan lähipäivinä mahdollisuus rajata kartalla näkyvät tarhat juuri EMK- ja varroastatuksen perusteella.

Aikaisemmin jo tehdyt tarhapaikkailmoitukset näkyvät "ei tiedossa" -oletusstatuksella (EKM ja varroa). mehilaisrekisteri.fi pyytää tarhapaikkailmoittajia viimeistään seuraavan tietojen päivitys- ja tarkastuspyynnön yhteydessä tarkastamaan mainitut valinnat. Tietojen päivittäminen on helppoa ja nopeaa. Tiedot päivitetään omissa tarhapaikoissa, antamalla ilmoituksiin käytetty sähköpostiosoite ja sen jälkeen siirtymällä sähköpostiin tulleesta päivityslinkistä mehilaisrekisteri.fi -palveluun.

Päivitetty 28.04.2019
Aikaisemmin uutisessa mainittu EKM- ja varroaoletusstatus muutettu ei-vaihtoehdosta "ei tiedossa"-vaihtoehdoksi.